We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.
Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken. Voor mensen die veel ‘in het hoofd zitten’, gevoelig zijn voor piekeren/beren op de weg zien; en dit speelt heel vaak een rol bij angst- en stemmingsklachten, is mindfulness een zeer welkome aanvulling op reguliere behandelingen. Zo blijkt uit diverse onderzoeken maar ook uit mijn persoonlijke ervaringen in het werken met cliënten en in mijn eigen leven.
Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg brengt in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.
meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
het meer afstand kunnen nemen van problemen.
het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser.
meer energie tot je beschikking hebben.
Daarnaast kunnen de volgende resultaten van mindfulnesstraining genoemd worden:
Verbeterde vaardigheid om:
om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt
je te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)
grenzen aan te geven (meer bewustwording)
Een vermindering van:
stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid).
slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen
depressie en angst
(chronische) pijn
psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulnesstraining ontwikkeld. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulnesstraining, welke nu al meer dan 40 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is gebleken.
Zie deze introductie in wat mindfulness is, door Jon Kabat-Zin (engelstalig)
Psychotherapie en mindfulness kunnen elkaar in positieve zin versterken. Lopende uw behandeling binnen Open – Praktijk voor Psychotherapie kunt u kennismaken met mindfulness of uw praktijk van het beoefenen van mindfulness verder verdieping geven. Uw behandelaar zal het u aangeven wanneer zij meent dat mindfulness een goede uitwerking kan hebben op uw welbevinden. Zij zal u tijdens uw behandeling helpen om hier verder vorm aan te geven.